Intarsia­koristelut

Intarsia tarkoittaa erilaisten materiaalien upottamista tai eripaksuisten ja –väristen viilujen kuviointia kuviksi ja taideteoksiksi. Arvokkaiden ja näyttävien materiaalien istuttaminen toisen puun päälle lienee vanhimpia puukoristelumuotoja.

Intarsian historia juontaa juurensa 4000 vuoden takaiseen Egyptiin sekä Japaniin, Kiinaan ja Intiaan. Eurooppaan se levisi Italian ja Saksan kautta Hollantiin ja Englantiin. Suomessa intarsiatekniikkaa käyttivät huonekaluissaan mm. Eliel Saarinen ja Tapio Wirkkala.

Ohutviilutekniikan lisäksi muita tekniikoita ovat mm. umpipuuhun upottaminen, paksuviiluintarsia, viilujen nippusahaustekniikka lehtisahalla, parketeria eli geometrisista kappaleista koostuvat kuvat, erilaiset reunanauhatekniikat ja kivi-intarsia.

Erivärisistä ohutviiluista (0,6 mm) leikataan veitsellä ja taltalla kuvioita, jotka palapelin tavoin yhdistetään kuvaksi ja teipataan siihen tarkoitetulla viiluteipillä. Näin tehty kuvio liimataan vanerin päälle ja hiotaan ja öljytään näyttäväksi teokseksi, joita voi yhdistää mm. huonekalujen koristelussa.

Ota yhteyttä